- Voetverzorgingstips

Voeten verdienen de beste verzorging!

Voeten lopen in uw leven gemiddeld vier keer de wereld rond.

Als u zich dat realiseert, dan is extra aandacht voor onze 'onderdanen' zeker geen overbodige luxe.

U kunt te maken krijgen met allerlei ongemakken als: eelt, likdoorns en ingroeiende nagels. Een aantal van deze ongemakken zijn zelf relatief eenvoudig te voorkomen of te verhelpen. 

Voor grotere klachten maakt u een afspraak met uw pedicure.

Tips

Schoenadvies

  • Laat bij aanschaf van nieuwe schoenen altijd uw voeten opmeten

  • Koop schoenen in de middaguren, aangezien de voeten dan wat opgezet zijn

  • Koop schoenen van glad en soepel materiaal

  • Let op dat er geen harde randen of naden in de schoenen zitten

  • Koop bij voorkeur een schoen met veter of klittenbandsluiting

  • Let op dat de loopzool soepel, maar niet te dun is

  • De tenen moeten voldoende ruimte hebben, zowel in hoogte als breedte

  • Meestal is één voet langer dan de anderee; kies dan de maat van de grootste voet

  • De hiel moet goed omsloten zijn

  • Sokken/kousen moeten goed passen: zonder naden, draadjes of stoppen en zonder knellende boorden

 

Ingroeiende teennagel

Een ingroeiende teennagel is pijnlijk en kan op den duur een ontsteking veroorzaken. Een ingroeiende teennagel kan ontstaan door stoten, de nagel te kort of verkeerd knippen of verkeerd schoeisel. 

Een goede, deskundige begeleiding door een pedicure is aan te raden. Uw pedicure kan de nagelwal aftasten of er nog een stukje nagel in de nagelwal zit, de nagel in de juiste vorm knippen en/of fraisen en vervolgens de nagel drukvrij leggen.

In overleg kan besloten worden om een nagelbeugel of gelnagel te plaatsen.

Kloven

Kloven worden vaak veroorzaakt door het dragen van te kleine slippers of sandalen. Zij  komen meestal in de eeltranden aan de hiel voor, met name als de huid extra droog is

Een kloof kan behoorlijk pijnlijk zijn. Ga er niet aan 'pulken', dan ontstaat er een wondje. Gebruik dagelijks een goede, vettende en verzorgende voetencrème.
Een pedicure behandelt de kloof en geeft advies, waardoor de kloof sneller geneest.
 

Schimmelnagel

Een mycose (=schimmel)nagel wordt in de volksmond ook wel "kalknagel" genoemd en is erg vervelend. Uw nagel is aangetast door een schimmel en misschien ook door een bacterie. De nagel verandert van kleur en wordt op den duur dik en brokkelig, dus erg ontsierend. Een verdikte mycosenagel kan na verloop van tijd ook drukklachten geven in de schoen.

Behandeling van een mycosenagel duurt lang.Het is van belang om bij de behandeling van een mycosenagel consequent dagelijks een schimmeldodend middel te gebruiken.
Een mycosenagel is besmettelijk. Was sokken/handdoeken/beddengoed op minstens 60 graden.

-Gebruik naast een schimmelwerend middel ook een spray voor uw schoenen. -Draag dagelijks schone sokken.

Uw pedicure kan de nagel(s) regelmatig afvlakken zodat pijnklachten in de schoenen vermeden worden en het mycosemiddel goed de nagel kan binnendringen.

In overleg kan besloten worden een gelnagel van Wilde Pedicque Silver Plus te plaatsen, zodat de nagel er weer fraai uitziet terwijl er onderstussen doorbehandeld wordt met een mycosemiddel.
 

Voetschimmel

Een voetschimmel of zwemmerseczeem is snel opgelopen als u vaak naar het zwembad of de sauna gaat. De huid onder de voet en/of tussen uw tenen wordt rood, schilferig en gaat jeuken. Tussen de tenen kan de huid week worden.
Net als bij schimmelnagels is het van belang om bij constatering consequent een schimmelwerend middel te gebruiken.

Draag draag dagelijks schone (katoenen) sokken.

Ter voorkoming/behandeling van voetschimmel is het ook belangrijk de voeten zorgvuldig af te drogen, vooral tussen de tenen. Gebruik hiervoor een dunne, goed vochtabsorberene handdoek of tissue. Draag altijd slippers bij een zwembad- of saunabezoek.
 

Likdoorn

Een likdoorn is een (meestal pijnlijke)  eelt verdikking  aan de voet, waardoor het lopen wordt bemoeilijkt.
Wanneer een plek op de voet onderhevig is aan overmatige druk of wrijving, ontstaat daar een extra hoeveelheid eelt, welke niet alleen naar buiten maar ook als een hornpit naar binnen wordt gedrukt. Hierdoor ontstaan de pijnklachten.

 De pedicure verwijdert de likdoorn vakkundig. Als dit regelmatig gebeurt  kan de likdoorn op den duur kleiner worden en -mits de oorzaak wordt opgeheven-   zelfs verdwijnen.

Passende schoenen met juiste drukontlasting kunnen likdoorns voorkomen.

 

Zweetvoeten

Was dagelijks de voeten met water en zo min mogelijk met zeep. Draag dagelijks schone, katoenen sokken; deze absorberen zweet en “verstikken”  voeten niet zoals nylon-sokken.Was de sokken op een temperatuur die hoger is dan 75 graden Celsius.

Draag bij voorkeur leren schoenen en wissel de schoenen dagelijks.

Doel is om de voeten zo veel mogelijk te “luchten”.
Bij diabetici wordt afgeraden om zweetvoeten met talgpoeder te behandelen, aangezien deze door zweet kan gaan klonteren. Op den duur kunnen dan wondjes aan de voeten ontstaan.

Ook (overtollig) eelt draagt bij aan zweetvoeten. Dit komt doordat eelt bij zweterige voeten veel vocht opneemt, hetgeen de groei van bacteriën stimuleert. Eelt (laten) verwijderen om de kans op natte, pijnlijke en geurende voeten te bestrijden is belangrijk.

Een deodorant voor de  voeten verfrist, desinfecteert en beschermt voeten tegen schimmels.

Blaren

Blaren worden veroorzaakt door huidwrijving. Wanneer deze wrijving heftiger is dan de huid gewend is, vormt zich tussen de twee huidlagen een kussen van vocht: een blaar.

Maak een blaar niet kapot, maar plak er een pleister over en laat deze zitten tot de blaar er op natuurlijke wijze indroogt en vanaf valt. Was het gebied waar de blaar zat dan goed schoon, gebruik zo nodig wat ontsmettend middel en bedek de huid met een steriel verbandje

Wintertenen

Wintertenen ontstaan meestal bij kouder weer waarbij temperatuurschommelingen ontstaan. Goede schoenen en sokken die niet te strak zitten. Draag geen synthetische panty's, maar katoen of wol. Hoe meer luchtlaagjes tussen huid en kleding zitten, des te beter ze de eigen lichaamswarmte vasthouden.

Gelnagel LCN Wilde Pedique Silver Plus

LCN Wilde Pedique Silver Plus nagelreparatie heeft een schimmeldodende werking is een methode om de teennagel die beschadigd is door schimmel of door een trauma -zoals stoten- te repareren.
Bij een schimmelnagel wordt het aangetaste gedeelte weg gefreesd en wordt met de gel een nieuwe nagel opgebouwd. Dit is een oplossing voor de korte termijn voor bijvoorbeeld een vakantie. Aangeraden wordt om de nagel(s) te blijven behandelen met een anti-mysodemiddel.

Voor heren kunnen de nagels behandeld worden met een gel in een onopvallende matte beige-kleur.

Tot slot

Krijgt u toch voetklachten? Wacht dan niet te lang met een bezoek aan een pedicure. De meeste voetproblemen zijn op te lossen en uw pedicure kan daar vaak een belangrijke bijdrage aan leveren.

Wanneer naar een pedicure?

Doorgaans volstaat een bezoek per zes weken. Heeft u snel last van zeer veel eelt of een likdoorn? Dan is het raadzaam om om de drie à vier weken gaan.

Het is een misvatting dat als men geen problemen aan de voeten heeft, een pedicurebezoek niet nodig is. Veel problemen kunnen juist voorkomen worden bij een regelmatig bezoek aan de pedicure, zoals likdoorns en kloven.
Een pedicure kan tijdig problemen herkennen en voorkomen. Bij het ouder worden verandert dikwijls de stand van de voet en ook huid en nagelproblemen kunnen zich voordoen.